Skip to main content

Optimaal genot


Neem contact voor meer informatie

Spa Service

Onderhoud


Uw Spa onderhouden
Spa Service - Weinig onderhoud

Weinig onderhoud

Een spa heeft relatief weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste van het onderhoud is om met regelmaat de filter van uw bad te reinigen, over het algemeen dient u dit om de week te doen. Voor het reinigen van het filter zijn speciale producten verkrijgbaar welke hoofdzakelijk als doel hebben om het filter te ontvetten.

Cedar omkasting

Indien u een Cedar omkasting (buitenkant) heeft kan u deze op kleur houden met speciale olie (stain). Deze behandeling mag u vergelijken met het behandelen van teakhout. Voor het behoud van uw afdekking is het belangrijk dat u deze regelmatig schoon maakt en 1 tot 2 maal per jaar behandeld met covercare

Spa Service - Waterbehandeling

Waterbehandeling

Sprankelend en fris water is een absolute must voor het heerlijk genieten van uw spa vandaar dat een stukje waterbehandeling wel noodzakelijk is.

Zodra de spa gevuld is met leidingwater kunt u beginnen met de behandeling. Eerst zult u het water moeten testen met een testset, de eenvoudigste manier is het gebruik van teststrips. Dit zijn strips welke voor enkele seconden in het water word gehouden en u direct kunt aflezen op de verpakking wat de stand van zaken is. Deze teststrips geven de PH waarde, Alkalinity gehalte, Calcium hardheid en het Chloorgehalte aan. In ons wateronderhoudschema kunt u lezen welke waardes nodig zijn.

Controleren Spa Service

Controleren

Voordat u chloor toevoegt aan het water zult u altijd eerst de PH waarde moeten corrigeren, immers een PH waarde die uit balans is zorgt er tevens voor dat de desinfectie met chloor nagenoeg geen effect heeft. Zodra de PH waarde in balans is tussen de 7.2 en 7.8 kunt u een chloortablet in de dispenser (drijver) plaatsen, wij adviseren een 20 grams tablet welke langzaam oplossend is en steeds een beetje chloor afgeeft aan het water. Soms kan het noodzakelijk zijn om een hogere dosis chloor aan het water toe te voegen bijvoorbeeld wanneer het bad intensief gebruikt is. Om het chloor gehalte direct op peil te brengen dient u wat granulaat op te lossen en aan het water toe te voegen .

In de meeste gevallen is een spa uitgerust met een ozonator, deze zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën gedood worden en dat zuurstof toegediend wordt aan het water. Tevens zorgt deze ozonator ervoor dat u het gebruik van chloor tot een minimum kunt beperken. Om het water fris en schoon te houden adviseren wij het water 4x paar jaar te verversen. Om het water uit de spa te krijgen kunt u het beste een dompelpomp gebruiken (verkrijgbaar bij bijna elke bouwmarkt). Maak de kuip schoon en zet deze in de Fast Gloss (zie onderhoud van de spa) alvorens de spa weer te vullen.

Vrijblijvend informatief gesprek

De omkasting

Een houten omkasting van een spa heeft enig onderhoud nodig. Het beste kunt u deze minimaal 2x per jaar oliën met een hoogwaardige olie voor hardhout (tuinmeubelen).

De optionele kunststof omkasting vereist weinig of geen onderhoud. Om de omkasting te reinigen volstaat het om de omkasting met een schone spons en een zachte reinigingsoplossing af te wrijven en daarna af te soelen met schoon water. Om een mooie zachte glans te behouden kunt u de omkasting behandelen met Fast Gloss welke verkrijgbaar is in onze webshop.

VOORZICHTIG: Bespuit de omkasting nooit met een hoogdrukreiniger, het hout / kunststof kan hierdoor beschadigd raken alsmede kan hierdoor een kortsluiting in de elektrische uitrusting kunnen worden veroorzaakt doordat het water met hoge druk door de ventilatieroosters kan komen.

Plaatsen Spa Jacuzzi

Binnenkant

Om de glans op het oppervlak van uw spa te beschermen is het zeer belangrijk dat u schurende reinigingsmiddelen of reinigingsmiddelen met een negatief chemisch effect op het oppervlak vermijdt. Indien u niet zeker bent over de eigenschappen van een welbepaald reinigingsmiddel, vraag dan advies de leverancier van dit product. Onafhankelijk van het gebruikte reinigingsmiddel moet u zeer voorzichtig zijn om te verzekeren dat er geen zeepresten op het oppervlak achterblijven. Dit zou ernstige schuimvorming kunnen veroorzaken wanneer de spa opnieuw gevuld wordt. Het beste kunt u de binnenzijde van de spa reinigen met warm water en een spons, daarna droog maken met een zeem en de binnenzijde insmeren met Fast Gloss (verkrijgbaar in onze webshop) en deze 10 minuten laten inwerken. Daarna het oppervlak opwrijven met een zachte doek.

Kussens

Verwijder en reinig de kussens van de hoofdsteunen naargelang de behoeften met zeep en water met behulp van een doek of een zachte borstel. Om de waterbestendigheid en de glans te behouden, breng één keer per maand een hoogwaardig conditioneermiddel aan (FAST GLOSS, verkrijgbaar in de webshop).

Afdekking

Wanneer u de isolerende afdekking (cover) gebruikt wanneer de spa niet gebruikt wordt dan zult u uw bedrijfskosten, opwarmingstijd en onderhoudskosten aanzienlijk verminderen. Om de levensduur van de afdekking te verhogen moet u deze voorzichtig behandelen en regelmatig met zachte zeep en water reinigen. Regelmatige behandeling met een speciaal conserveringsmiddel (COVER CARE, verkrijgbaar in onze webshop) zal een bijkomende bescherming bieden tegen effecten veroorzaakt door de UV zonnestralen.

VOORZICHTIG: Laat niemand op de afdekking zitten of staan, en beweeg de afdekking nooit langs ruwe oppervlakken.

Onderhoudsschema

In het volgende schema kunt u een voorbeeld vinden voor het wateronderhoud. Dit schema is een goede richtlijn om een fris en helder water te krijgen en te behouden.
Om dit wateronderhoudsprogramma goed te kunnen uitvoeren heeft u de volgende producten nodig:

 • Chloortabletten (20 grams)
 • 63g Chloorgranulaat
 • PH + en PH
 • Teststrips
 • Alkalinity Increaser (TA+)
 • Calcium Booster *
 • Renew *
 • Bright & Clear *
 • Defender *

Extra producten welke zorgen voor een helderder en zachter water, dit resulteert in een langere levensduur op de onderdelen van de spa.

MAANDAG:

STAP 1
Leg een chloortablet is de chloordispenser (drijver)
Check het chloorgehalte met een teststrip, deze moet tussen de 1 en 3 ppm zijn (licht paars op de teststrip).
Is het chloorgehalte te laag, corrigeer deze dan door een ½ tot 1 eetlepel 63 G aan het water toe te voegen.

STAP 2
Kijk op de teststrip of het PH gehalte juist is, deze moet tussen de 7.2 en 7.6 zijn (licht oranje op de teststrip).
Corrigeer indien nodig met PH+ of PH-.
Om het gehalte 0,1 hoger/lager te krijgen voegt u 1 eetlepel PH+ of PH- toe aan het water.
Voeg nooit meer dan 3 eetlepels toe aan het water !

STAP 3
Kijk op de teststrip of het alkalinity gehalte juist is, deze moet tussen de 80 en 120 ppm zijn (middel groen op de teststrip).
Om de alkalinity waarde omhoog te krijgen voegt u 1 eetlepel alkalinity increaser toe aan het water.
Voeg nooit meer dan 1 eetlepel toe aan het water !

* STAP 4
Voeg 50 ml. Bright & Clear toe aan het water en laat de pompen vervolgens even (op laag vermogen) draaien.
(Speciale vloeistof welke zeep, olie en vuildeeltjes neutraliseert en verwijdert via filtratie)

WOENSDAG:

Indien nodig ½ eetlepel 63G toevoegen aan het water.

* Voeg 50 ml. Defender toe aan het water en laat de pompen vervolgens even (op laag vermogen) draaien.
(Vermindert kalkvorming en aanslag op de kuip, verwarmingselement en onderdelen)

VRIJDAG:

STAP 1
Leg een chloortablet is de chloordispenser (drijver).
Check het chloorgehalte met een teststrip, deze moet tussen de 1 en 3 ppm zijn (licht paars op de teststrip).
Is het chloorgehalte te laag, corrigeer deze dan door een ½ tot 1 eetlepel 63 G aan het water toe te voegen.

STAP 1
Kijk op de teststrip of het PH gehalte juist is, deze moet tussen de 7.2 en 7.6 zijn (licht oranje op de teststrip).
Corrigeer indien nodig met PH+ of PH-.
Om het gehalte 0,1 hoger/lager te krijgen voegt u 1 eetlepels PH+ of PH- toe aan het water.
Voeg nooit meer dan 5 eetlepels toe aan het water!

STAP 3
Kijk op de teststrip of het alkalinity gehalte juist is, deze moet tussen de 80 en 120 ppm zijn (middel groen op de teststrip).
Om de alkalinity waarde omhoog te krijgen voegt u 1 eetlepel alkalinity increaser toe aan het water.
Voeg nooit meer dan 1 eetlepel toe aan het water!

* STAP 4
Kijk op de teststrip of het calcium gehalte juist is, deze moet tussen de 150 en 400 ppm zijn (licht blauw op de teststrip).
Corrigeer indien nodig, om het gehalte met 10 te verhogen voegt u 50 ml. Calcium Booster toe aan het water.

* STAP 5
Voeg 3 eetlepels (per 1000 liter) Renew toe aan het water en laat de pompen vervolgens 10 minuten (op laag vermogen) draaien met de cover open.
(Shockbehandeling, verwijdert onaangename geurtjes en zorgt voor mooi helder water dat fris ruikt)

Verder moet u niet vergeten als u uit het bad komt om 1 eetlepel 63 G aan het water toe te voegen (als u meerdere keren op een dag in bad bent geweest, dan alleen na de laatste keer).

Mocht het water op een dag niet helder zijn dan moet het water een chloorshock krijgen. Zorg er eerst voor dat de filters zijn schoon gemaakt en voeg vervolgens dan 3 eetlepels 63g chloorgranulaat toe aan het water en laat vervolgens de circulatiepomp (indien de spa hiermee is uitgerust) of anders pomp 1 een paar uur draaien. Als u pomp 1 activeert zal deze automatisch na verloop van tijd afslaan, u hoeft er dus niet bij te blijven dus u kunt de spa gewoon afsluiten.
Nadat u de 63g chloorgranulaat aan het water heeft toegevoegd kunt u het beste de spa even niet gebruiken totdat het water weer helder is. Het is uitermate belangrijk dat u gewoon het normale wateronderhoudsprogramma blijft uitvoeren. U zult merken dat het water na verloop van tijd wat helderder zal worden, soms kan het wel 1 dag duren voordat het water weer helder is. Als het water na 1 ½ dag nog niet helder is dan moet u het geheel nogmaals herhalen.

Het filter moet eens in de 2 weken uitgespoeld worden met schoon water en eens in de 4 tot 6 weken gereinigd worden, u kunt hiervoor het beste een goede filtercleaner gebruiken.

Bovenstaande omschrijving over het wateronderhoud is gebaseerd op een Spa met een waterinhoud van 1500 - 2000 liter.

ZET DE STROOM VAN HET BAD UIT ALS U HET WATER VERVERST !!

Ozonator

Ozon generatoren zijn er in verschillende uitvoeringen, namelijk een elektronische "corona-discharge" en de ozonator uitgerust met een UV Lamp.

Ozongas wordt geproduceerd als zuurstof wordt blootgesteld aan de "corona-discharge" of de "UV Lamp" (de ozonator). Wanneer ozongas wordt geïnjecteerd in het water van uw Spa, dan werkt het als een sterk desinfecteer middel dat de meeste bacteriën, die op dat moment in het water aanwezig zijn, dood. Water dat met ozongas is geïnjecteerd blijft langer helder en fris dan water dat is gedesinfecteerd met chloor alleen. Als u een ozonator gebruikt, kunt u de concentratie chloor in het water op de laagste schaal van uw water teststrips houden.

Water met ozongas geïnjecteerd is vele malen krachtiger dan gewone water desinfecteer middelen en bovendien kunt u minder chloor gebruiken in uw Spa. Uw Spa zal minder chloor gebruiken omdat het ozongas de meeste bacteriën dood. Dit betekend dat de "chemicaliën lucht" een stuk minder zal zijn, bovendien zult u minder last hebben van oog- en huidirritaties.

Ozongas komt op de volgende mannier in uw Spa ; in de ozonator zit een mengkamer, in deze mengkamer wordt zuurstof blootgesteld aan de "corona-discharge" of aan de "UV Lamp" met als gevolg dat het zuurstof wordt omgezet in ozongas. Aan de mengkamer is een luchtslang gemonteerd die vervolgens weer is aangesloten op een waterjet. Het water dat door deze jet stroomt creëert een soort vacuüm en zuigt zodoende het ozongas vanuit de mengkamer het water in. Sommige Spa's hebben een jet die speciaal is gemonteerd voor de toevoeging van ozongas aan het water. Deze jet zit meestal ergens gemonteerd in de bodem van de Spa. Als uw Spa niet een dergelijke jet heeft, dan wordt het ozongas via een normale waterjet geïnjecteerd.

De "corona-discharge" en de "UV Lamp" ozonators beschikken over een binnenwerk dat +/- 9000 uur werkt, na deze periode is het versleten en maakt de ozonator geen ozongas meer aan. Doordat ozongas wordt aangezogen via de mengkamer, blijven er ook "bubbeltjes" in het water zichtbaar als de ozonator geen ozongas meer aanmaakt. Om die reden raad de fabrikant dan ook aan dat elk spa-installatiebedrijf een administratie bijhoudt om zodoende de klant te informeren wanneer het tijd is om de ozonator te vervangen.

Spa Service Nederland houdt bij wanneer uw ozonator aan vervanging toe is, een maand voordat het tijd is om deze te vervangen wordt er contact met u opgenomen.

Waterkwaliteit controleren

Door de waterkwaliteit binnen gespecificeerde limieten te houden heeft u meer plezier aan uw spa en verhoogt u de levensduur ervan. Dit is tamelijk eenvoudig, maar vereist regelmatige aandacht omdat de chemische eigenschappen van het water afhankelijk zijn van verschillende factoren. Er bestaat geen eenvoudige formule, en u kunt dit evenmin vermijden. Een slecht onderhoud van het water zal slechte en potentieel gevaarlijke condities voor uw gezondheid veroorzaken, en zelfs schade aan uw spa aanbrengen.Voor specifieke aanwijzingen over het onderhoud van de waterkwaliteit kunt u het beste Spa Service Nederland raadplegen. Deze kan u de passende chemische producten voor het onderhoud van uw spa aanbevelen.VOORZICHTIG: Bewaar de chemische producten voor uw spa nooit in het uitrustingsvak van uw spa.

PH Controle en Additieven

 • PH is een maat van relatieve zuurheid of alkaliniteit van water en wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. Het gemiddelde punt van 7 is neutraal. Boven dit punt is er sprake van een alkaline conditie, en onder dit punt van een zure conditie.

  In het spawater IS HET ZEER BELANGRIJK DAT EEN CONDITIE VAN 7,2 tot 7,8 BEHOUDEN BLIJFT. In geval van afwijkingen van deze waarden nemen de problemen proportioneel gezien toe. Een lage pH waarde heeft een corrosief effect op metalen in de spa. Door een hoge pH waarde zetten mineralen zich in het interieur af (aanslag). Bovendien wordt de reinigende eigenschap van producten ernstig in gedrang gebracht wanneer de pH waarde niet langer binnen het ideale bereik ligt. Dit is waarom bijna alle testkits van de spa een meetinrichting voor de pH waarde en voor het conserveringsmiddel hebben.

 • Er zijn veel andere additieven verkrijgbaar voor uw spa. Sommige zijn nodig ter compensatie van een onevenwicht in het water, sommige helpen bij de cosmetische waterbehandeling, en andere zijn gewoonweg bestemd voor het gevoel of de reuk van het water. Spa service Nederland kan u advies geven op het gebied van additieven.